U bevindt zich nu hierHomeSanitair informatieDe voor- en nadelen van vloerverwarming

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming in de badkamer zorgt voor veel extra comfort; altijd warme voeten als je uit de douche komt of je tanden staat te poetsen is natuurlijk heerlijk. Maar zitten er eigenlijk ook nadelen aan een vloerverwarming? Voordat je een beslissing maakt, is het verstandig om eerst de voors en tegens van vloerverwarming tegen elkaar op te wegen. Hieronder geven wij je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee verschillende soorten vloerverwarming:

  • Natbouwsystemen; hierbij worden buizen in een cementvloer geplaatst, waardoor warm water circuleert.
  • Droogbouwsystemen; hierbij wordt een elektrische vloerverwarming, een mat van soms nog geen millimeter dik, onder de vloer geplaatst.

Natbouwsystemen kunnen worden aangesloten op de bestaande cv-installatie, mits deze voldoende capaciteit heeft. Een nadeel is dat natbouwsystemen niet altijd diep genoeg in het cement van de vloer gefreesd kunnen worden.

Elektrische vloerverwarming (droogbouw) is de meest gebruikte soort vloerverwarming. Deze soort vloerverwarming is gemakkelijker aan te leggen, omdat de verwarmingsmatjes erg dun zijn. De opbouwhoogte blijft relatief minimaal vergeleken met natbouwsystemen. Doordat de matjes zeer dicht tegen het vloeroppervlak aanliggen, is de opwarmtijd erg kort en is de warmteoverdracht zeer optimaal. Dit kun je dan ook terugzien op de energienota.

Hoofd- en bijverwarming

Vloerverwarming neemt geen extra ruimte in beslag en is daarmee geschikt voor alle soorten badkamers, zelfs de meest kleine badkamers. Een elektrische vloerverwarming kan als bijverwarming dienen, maar ook als hoofdverwarming. Hierdoor wordt de radiator overbodig. Het verwijderen van de radiator scheelt ruimte in de badkamer en zorgt ervoor dat deze efficiënter schoon te maken is.

Door de vloerverwarming als hoofdverwarming in de badkamer te gebruiken, kan je de temperatuur in de badkamer apart van de cv bepalen. Je kan er dus voor kiezen om de temperatuur in de badkamer iets hoger te zetten, zonder dat het hele huis warm wordt.

Aanleggen van vloerverwarming

Als je vloerverwarming wilt installeren in jouw bestaande badkamer, dan is dit een behoorlijke klus. De gehele vloer zal opengebroken moeten worden om de vloerverwarming te kunnen aanleggen. Als je toch graag een vloerverwarming in je bestaande badkamer wilt, kun je het beste kiezen voor een elektrische vloerverwarming. Deze soort vloerverwarming is gemakkelijker te installeren dan natbouwsystemen.

Het beste moment om voor vloerverwarming te kiezen, is wanneer je jouw hele badkamer gaat verbouwen. Hierbij kan de vloerverwarming gemakkelijk aangelegd worden voordat je de tegels en de rest van het sanitair plaatst.

Verkoeling

Tenslotte nog een laatste voordeel; Een vloerverwarming kan, naast verwarmen, ook gebruikt worden om de badkamer te koelen! Dit is bijvoorbeeld heerlijk in de zomer.

Sanisale

Wil je meer informatie over vloerverwarming in jouw badkamer? Kom eens langs in één van onze 35 badkamer showrooms door heel Nederland. Onze badkamerspecialisten geven je graag advies en kunnen al jouw vragen over vloerverwarming en sanitair beantwoorden. Je kan ook een afspraak maken, of telefonisch contact opnemen met de vestiging bij jou in de buurt. Ter inspiratie kun je natuurlijk altijd ons gratis inspiratiemagazine downloaden.

Vraag hier het inspiratiemagazine GRATIS aan en maak kans op een waardecheque á € 500,-!

InspiratiemagazineInspiratiemagazine
Vestiging

U vindt in ons magazine de laatste trends op het gebied van badkamers en een handig stappenplan om te komen tot uw droombadkamer. Met het assortiment van Sanisale, kunt u een complete badkamer inrichten met een uitgebreide keuze aan sanitairproducten. Al deze badkamer producten zijn naar eigen luxe en comfort aan te vullen met het assortiment aan badkamer accessoires.